15 Aprilie – Ziua Internațională a Culturii - Biblioteca „Ștefan Petică” Tecuci

Du-te la conținut
15 APRILIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CULTURII
„15 APRILIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CULTURII”

15/04/2021

„Cultura înlătură naivitatea, iar învăţătura alungă ignoranţa.”
(George Coşbuc)
Inițiativa instituirii unei Zile Internaționale a Culturii aparține Ligii Mondiale a Culturii care, în anul 1998, a demarat la nivel global o campanie de conștientizare cu privire la rolul și importanța protejării culturii în aceste vremuri când planeta și societatea umană trec prin noi crize economice, sociale, ecologice.
Alegerea datei de 15 aprilie este legată de adoptarea în anul 1935 a Pactului Roerich, care este un tratat ce privește protecția instituțiilor artistice, științifice și a monumentelor istorice.
Cultura este un fenomen social foarte complex, greu de comprimat într-o definiție. Putem include în sfera acestei noțiuni valorile, credințele, practicile și moravurile unei societăți dar și totalitatea manifestărilor artistice și intelectuale incluse în sfera umanului.
Oamenii sunt singurele fiinţe care se diferenţiază prin puterea gândurilor şi a creaţiilor lor, iar valorificarea capacităţile intelectuale şi artistice dau măsura umanității. De aceea, suntem datori să dăm glas, să explorăm și să exploatăm aceste capacităţi.
Educația culturală este o investiție inteligentă, cu impact în plan intelectual, emoțional și social, care ne asigură un capital ce poate fi valorificat întreaga viață.
Avem nevoie de cultură pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine și lumea înconjurătoare, dar și pentru a ne crea repere absolut necesare unei raportări corecte și echilibrate față de problemele societății în care trăim. Beneficiile educației culturale se vor regăsi în dezvoltarea capacității de analiză și evaluare, în creșterea calității relațiilor din societate  dar și în limitarea semnificativă a eficienței manipulării publice.
În spiritul acestor considerente generale, legate de importanța culturii în viața noastră, vă facem o recomandare de lectură care poate constitui un material util în acumularea și consolidarea unei educații culturale reale.
Este vorba despre lucrarea profesorului și scriitorului gălățean Teodor Parapiru intitulată „Dicționar enciclopedic de expresii celebre”.
Cititorul interesat poate găsi aici, structurat alfabetic, un sumar de „expresii celebre” care ne poartă într-un interesant și accesibil slalom printre domenii culturale diverse: literatură, istorie, artă, religie, filozofie, științe dar și anecdote.
Volumul ne furnizează o multitudine de referințe culturale care ne îmbogățesc semnificativ cultura generală dar și un instrument de regăsire a unor informații,  bazat pe surse credibile.
Biblioteca noastră deține în patrimoniul său primele două ediții ale lucrării. Recent, autorul a publicat cea de-a patra ediție, revizuită și adăugită, pe care sperăm să o achiziționăm în viitorul apropiat.
Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci

Biblioteca Municipală „Ștefan Petică„ Tecuci

Înapoi la cuprins