Ziua Bibliotecii 2012 - Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci

Go to content
Ziua Bibliotecii
ZIUA BIBLIOTECII 2012
__________________________________________________________________________
Tecuci, 16 noiembrie 2012
 
Ziua Bibliotecii

 
                CRIZA  LECTURII ŞI „NEVOIA” DE BIBLIOTECĂ
 
       
 
        Ultima lună de toamnă......O lună grea, mohorâtă, plină de ceţuri şi ploi....”Plumb” cum ar spune Bacovia. Luna amintirilor, a rememorărilor în dreptul ferestrei acoperite de pâclă. Când nu vezi afară, priveşti înăuntru, în tine. Acolo, în adânc, sunt urme de bucurie şi de tristeţe, de războaie şi pace.
 
        Pragul fiecărei toamne e un fel de vreme a bilanţului pentru Biblioteca noastră şi atunci simţim nevoia de dragoste, de încredere, de prieteni. Pe măsură ce trec anii devenim mai înţelepţi şi ne dăm seama că fiecare vârstă are ceva ce trebuie neapărat trăit atunci, şi nu altădată. Trebuie să trăieşti frumos indiferent de ce e în jurul tău.
 
        Întotdeauna Biblioteca a fost locul Sfinţeniei intelectuale a celui însetat de cunoaştere; aici există o atmosferă magică în care se înşiruie marile achiziţii în ştiinţă ale omenirii sau paginile de suflet ale beletristicii, care fără amabilitatea şi profesionalismul bibliotecarului ar rămâne neexplorate.
 
        Carte trebuie să redevină o bucurie a fiecăruia în imensa provocare a valorii şi performanţei. Tinerii recunosc blazaţi că nu sunt interesaţi de cărţi, deşi sunt conştienţi că au nevoie de ele, fiind mai mult atraşi de calculator şi de distracţia pe care acesta le-o oferă. Şi totuşi, tinerii care mai citesc în zilele noastre nu au repere clare în alegerea unei cărţi spre lecturare. Citesc ce le pică în mână sau sunt atraşi de o carte în funcţie de cât de bine arată coperta- să fie lucioasă, neapărat, în funcţie de notorietatea autorului, de numărul de pagini( cât mai mic) sau dacă este recomandată de la şcoală ori facultate.
 
        Se adânceşte falia dintre minoritatea tăcută, civilizată, cu tendinţe de retragere resemnată pe un loc secund, ce trăieşte sub semnul valorii: minoritatea celor ce citesc cărţi- nu maculatură- nu neapărat pe Matei Călinescu, de pildă, şi majoritatea celor ce nu citesc, cei lipsiţi, deseori, nu din vina lor, de bucuriile spiritului. Această majoritate generază o lume agresivă, agramată, sigură pe sine datorită orizontului primitiv, limitată la manele sau la bârfă de toate genurile.
 
        Cititorii de cărţi reprezintă astăzi o minoritate distinctă, o minoritate culturală care, de vreme ce există, se cuvine să se şi facă auzită, mai mult chiar, prin eforturi reunite  să-şi creeze un proiect mai larg prin care, măcar în ceasul al 12-lea, să poată ţine piept crizei culturale prin care trecem. E nevoie de o ofensivă, în sensul bun al cuvântului, împotriva prostului gust, al trivialităţii, pentru apărarea limbii române, şi, în ultimă instanţă, pentru promovarea regulilor elementare de civilizaţie.
 
        Anii de şcoală dau şansa de a forma cititori, iar lectura este una dintre puţinele căi care stârnesc curiozitatea şi dorinţa de a descoperi la şcolarii de toate vârstele una dintre porţile de evadare plăcută din presiunile unui sistem tensionat de marea distanţă dintre programa şcolară flexibilă şi stricteţea evaluării.
 
        Lectura este o cetate asediată din două părţi: internetul şi televizunile. În timp, vechii adversari au început să se preschimbe în aliaţi(teatrul, cinematograful), pentru că de multe ori un spectacol reclamă lectura piesei, o ecranizare duce la carte şi invers, pe trasee benefice pentru toate artele.
 
        Timpul a căpătat o altă dimensiune, a început să fie valorificat la maximum de cei care conştientizează valoarea vieţii.Cei care apelează la biblioteca publică, tot mai mulţi, vin în special pentru obţinerea sau accesarea informaţiei de care au nevoie. Aşa se întâmplă pe tot mapamondul. De fapt, se revine la funcţia de bază a bibliotecii publice ca principal furnizor de informaţii din toate domeniile cunoaşterii. Iar tineretul are nevoie, în primul rând, mai mult ca alţii, de informaţia care îi serveşte la o cât mai bună pregătire profesională şi un trai pe măsură.
 
        Bibliotecile sunt locuri publice destinate includerii sociale şi învăţării de lungă durată, de aceea se adaptează rapid la schimbări. Dar bibliotecile conţin şi un sector dedicat timpului liber, reflecţiei, de aceea ele au nevoie de spaţii care să ofere o atmosferă propice creativităţii.
 
        Cine mai are nevoie de bibliotecă?
 
        În contextul actual toată lumea are nevoie de bibliotecă. Biblioteca nu trebuie să rateze sub nicio formă ocazia de a oferi utlizatorilor, în special tinerilor elevi, experienţe spirituale unice-lectura integrală a unei cărţi.
 
        Modalităţile de cultivare a interesului pentru carte şi de atragere a elevilor de partea bibliotecii trebuie să fie adecvate specificului generaţiei actuale. Este necesar ca bibliotecile publice să fie instituţii care să atragă, inclusiv prin elemente de organizare: program, amenajare, prezentare.Pentru materializarea acestora se impun alocarea de fonduri şi elaborarea unei strategii în domeniu.
 
        În ziua de azi”lipseşte cultura lecturii”; trebuie să pledăm pentru valorizarea cărţii tipărite! Cartea nu trebuie să-şi piardă funcţia de informare in defavoarea lecturii de plăcere.
 
        Nu atât metamorfoza bibliotecii este esenţială, cât cultivarea bucuriei de a deschide o carte, de a-i pipăi filele, de a-i simţi mirosul de tipar. De aici poate veni interesul elevilor pentru lectură.
 
        Biblioteca trebuie să răspundă la câteva întrebări fundamentale:
 
1.                 Ce citim?
 
2.                 Cum citim?
 
3.                 Când citim?
 
4.                 Unde citim?
 
        Lectura n-a încetat să fie una dintre bucuriile majore ale oamenilor. Se vând anual sute de milioane de cărţi. Oamenii cumpără cărţi. Putem presupune că le şi citesc. Există deci cititori. Lectura face parte, evident, din spiritualitatea vie a unui neam. Ca şi literatura însăşi, lectura e un joc existenţial grav, vital, am putea spune, în supravieţuirea omului. Ne referim, fireşte, la acel om pe care îl cunoaştem, pe care îl dorim, omul uman, nu cel automatizat.
 
        Trebuie să existe obiceiul/obişnuinţa elevilor şi a studenţilor de a merge într-o bibliotecă, unde au acces la tot ce au nevoie, din puncul de vedere al lecturii, dar se bucură şi de o atmosferă elevată cu un aer intelectual şi boem. Ambianţă primitoare şi intimă spaţiile generoase populate cu împătimiţi ai lecturii sau cu persoane rafinate aflate în căutarea unui volum princeps sau a unei ediţii limitate, toate le găseşti în biblioteca publică.
 
        Trebuie să tindem spre promovarea şi susţinerea unei politici a instituţiei bibliotecii publice bazată pe servicii care să o situeze în postura de furnizor important de informaţii.
 
        Apropiaţi-vă din nou de cărţi, ascultaţi foşnetul foilor, şi ticăitul tastaturii va părea strident şi fără viaţă.
 
        Citiţi şi bucuraţi-vă de ceea ce citiţi!!!
 
 
                                                                                     Manuela Cepraga
 
                                                         Biblioteca Municipal㔪tefan Petică” Tecuci
 

    


<
>
______________________________________
Web development by DanS

ADRESA:
___________________
Str.Republicii, nr.11,
Tecuci,
CP 805300
TELEFON:
________________________
0336109461  Manager: Daniela Grigoraș
________________________________________
EMAIL: bstefanpetica@yahoo.ro
biblioteca_stefan_petica@municipiultecuci.ro
Back to content